Ton van Vulpen: studentstage bij A&S Advocaten

Waarom A&S Advocaten?

Tijdens de rechtenstudie wordt vaak gezegd dat het erg handig is, misschien wel noodzakelijk, om praktijkervaring op te doen. Dit klinkt allemaal heel leuk en aardig, maar vervolgens moet je wel zelf uitzoeken waar je uiteindelijk stage wil lopen. Dit lijkt misschien makkelijk, maar dit valt in de werkelijkheid best wel tegen. Want wil je bij een advocatenkantoor stagelopen of toch bij een gemeente? Of misschien wel bij een bedrijf? En wanneer je dan de keuze hebt gemaakt voor een advocatenkantoor: ga je dan voor groot of klein kantoor? Voor een kantoor met een algemene praktijk of juist met een nichepraktijk?

Voor mij persoonlijk was A&S Advocaten de ideale plek om praktijkervaring op te doen en daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste ligt het kantoor op een kleine afstand van mijn huis. Dat maakt het lopen van een stage toegankelijk. Maar de twee belangrijkste redenen om bij A&S stage te lopen waren voor mij de praktijk en specialisatie van A&S en de grootte van het kantoor.

Ik volg de master Staats- en Bestuursrecht op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hierom wilde ik graag stage lopen op een kantoor waar ook bestuursrechtelijke zaken worden behandeld. Dat is bij A&S het geval, dus dat was voor mij al een groot pluspunt. Daarnaast is A&S ook erg actief in het Agrarisch recht. Aangezien dit rechtsgebied raakvlakken heeft met het bestuursrecht was het voor mij erg leuk en leerzaam om mij hier verder in te verdiepen. Ook paste de grootte van het kantoor erg bij mij. Het kantoor bestaat namelijk uit tien advocaten en drie medewerkers. Dit betekent dat A&S niet een heel groot, maar ook zeker geen klein kantoor is. De lijntjes zijn hierdoor kort en je kan zo bij iedereen naar binnen lopen wanneer je een vraag hebt.

Wat heb ik allemaal gedaan?

Wanneer je stage gaat lopen bij een advocatenkantoor dan denken mensen vaak dat je alleen maar de hele dag memo’s aan het schrijven bent. Ik heb zeker een aantal memo’s geschreven, maar het is niet zo dat dit het enige is wat ik tijdens mijn stage heb gedaan. Integendeel! Zo mocht ik aanwezig zijn bij besprekingen met cliënten en mocht ik mee naar een zitting. Daarnaast mocht ik bij het nieuwe zaken-overleg zitten. Zoals de naam al zegt, worden hier de nieuw binnengekomen zaken besproken. Erg interessant allemaal!

En over het schrijven van memo’s gesproken: zo erg is het schrijven daarvan helemaal niet. Sterker nog, ik vond het eigenlijk wel leuk. Het ging namelijk vaak over onderwerpen waar ik nog niets van af wist. Wanneer je dan over zo’n onderwerp een memo gaat schrijven dan heb je al gauw dat je heel veel nieuw dingen leert. Hoe kan dat nu erg zijn?

Wat vond ik ervan en wat heb ik geleerd?

Al met al waren het acht leuke en leerzame weken, waarin ik heb mee kunnen maken hoe het is om in de advocatuur werkzaam te zijn en wat daar allemaal bij komt kijken. Ik ben dan ook blij dat ik stage heb mogen lopen bij A&S. Er wordt zoals op waarschijnlijk elk advocatenkantoor hard gewerkt, maar het is er ook gewoon gezellig en de sfeer is laagdrempelig. Wat mij betreft een goede en gezonde combinatie. Ik zou het dan ook iedere student van harte aanbevelen om tijdens je studie stage te lopen, waarbij A&S Advocaten een goede, leerzame en vooral een gezellige optie is!

 

Geschreven door: Ton van Vulpen, student-stagiair in de periode van 24 januari tot en met 18 maart 2022