Arbeidsovereenkomst voor de duur van het project

Het Gerechtshof in Arnhem heeft onlangs bepaald dat een arbeidsovereenkomst voor de duur van een project een objectief bepaalbare einddatum moet hebben. Anders is het gewoon een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dit is geen nieuws want zo staat het al decennia in de wet maar het gaat in de praktijk helaas nog vaak fout. In dit artikel zal ik kort langsgaan welke arbeidsovereenkomsten mogelijk zijn en waar je op moet letten bij een arbeidsovereenkomst voor de duur van een project.

Verschillende arbeidsovereenkomsten mogelijk

Naast het aanbieden van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kun je als werkgever op 2 manieren een tijdelijk dienstverband aanbieden. De werkgever kan kiezen tussen een arbeidsovereenkomst voor een precieze periode (bijvoorbeeld 1 jaar) of voor de duur van een bepaald project. De te maken keuze kan belangrijk zijn omdat veel werkgevers een werknemer vaak liever (nog) niet in vaste dienst nemen. De wet schrijft voor dat je vanaf de vierde arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebt. Ook ontstaat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zodra de verschillende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd samen meer dan 36 maanden hebben geduurd.

Arbeidsovereenkomst voor de duur van het project

Als bij een project niet precies duidelijk is hoe lang het gaat duren dan kun je een arbeidsovereenkomst sluiten voor de duur van het project. Zo is te voorkomen dat je iemand steeds een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst moet aanbieden als het project nog niet af is en verklein je het risico dat je aan vier arbeidsovereenkomsten komt en daarmee een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Hierbij is het echter wel van belang dat goed wordt beschreven voor de duur van welk project de arbeidsovereenkomst wordt aangegaan. Bij het omschrijven van het project gaat het in de praktijk helaas vaak fout. Het gevolg kan zijn dat je dan als werkgever vast zit aan een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Zaak Gerechtshof Arnhem

In de zaak waarover het Gerechtshof Arnhem onlangs heeft beslist was in de arbeidsovereenkomst niet duidelijk omschreven voor welk project de werknemer zou gaan werken. In de praktijk kwam het er op neer dat de werknemer voor verschillende afdelingen van het bedrijf en voor verschillende projecten had gewerkt. De werkgever heeft op een gegeven moment de arbeidsovereenkomst opgezegd omdat er geen werk meer was. Aangezien het echter ging om een arbeidsovereenkomst voor de duur van een project kon de werkgever niet met die reden opzeggen. Het Gerechtshof oordeelde dat er geen project was aan te wijzen waar de arbeidsovereenkomst aan te koppelen viel. Geconcludeerd werd dan ook dat er hier sprake was van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De werkgever kon de arbeidsovereenkomst dan ook niet opzeggen en zat met een werknemer in de maag waar geen werk voor was.

Conclusie

De conclusie van het bovenstaande is dat het aanbieden van een arbeidsovereenkomst voor de duur van een project heel nuttig kan zijn maar dat het project dan wel goed moet zijn beschreven. Als je bij het opstellen van de arbeidsovereenkomst niet oplet kan het zomaar zo zijn dat je als werkgever vast zit aan een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Gerechtshof Arnhem 3 april 2012, LJN BW3093

ontslag arbeidsrecht ontbinding arbitrage ontslagrecht bestuursrecht lastgeving legaat

Gerelateerde artikelen